Asunnon ostaminen on yleensä elämän suurin kauppa.

Luota siis aidosti välittävään välittäjään!

Asunnon ostaminen on yleensä elämän suurin kauppa. Omaan tulevaisuuteensa sijoittaminen on todella järkevää, sillä vuokra-asumisen ja vuokranmaksun sijaan voit asua omassa asunnossa ja maksaa oman asunnon asuntolainaa kasvattaen samalla sinun omaa varallisuuttasi.

Siitä on hyötyä tulevaisuudessa muun muassa seuraavaa asuntoa hankkiessa. Oman asunnon myynnistä saatu mahdollinen myyntivoitto on verovapaata, kun olet asunut asunnossasi yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan. Voit myös vähentää verotuksessa ensiasunnon ostamiseen tarkoitetun lainan korkoja.

Verottaja hemmottelee ensiasunnon ostajaa kahdella edulla: Ensiasunnon ostaja on vapaa varainsiirtoverosta, joka normaalisti on ostettaessa 2 %. Ensiasunnon ostajaa myös asuntolainan korkojen verovähennysoikeudessa. Ensiasuntoon otetun lainan koroista voi saada verotuksessa normaalia suuremman vähennyksen. Nämä kaikki omaan elämäntilanteeseen liittyvät verotukselliset asiat kannattaa selvittää verottajalta tapauskohtaisesti.

Kun harkinnassasi on oman asunnon osto. Mieti millainen on asunnon tarpeesi ja mitkä ovat taloudelliset mahdollisuutesi. Jos tarvitset ensiasunnon ostamiseen lainaa, niin käy läpi tulosi ja menosi. Mieti samalla, kuinka paljon voisit lainaa kuukausittain lyhentää vaarantamatta muuta elämää. Rahaa on jäätävä elämiseen.

Asunnon ostohinnan lisäksi sinun tulee varautua muihinkin kuluihin. Näitä muita kuluja ovat muun muassa varainsiirtovero, taloyhtiön vastikkeet, muuttokulut ja mahdolliset taloyhtiöön ja asuntoosi tulevat remontit kustannuksineen. Tulevat ns piilevät eli ei jyvitetyt remonttikulut kannattaa ehdottomasti vaatia kiinteistönvälittäjäsi tiedustelevan. Yleensä isännöitsijällä on jonkinlaista tuntumaa kustannuksista, vaikkei niistä ole päätetty. Muuton yhteydessä tulee monesti eteen esimerkiksi huonekalujen ja kodinkoneiden hankintoja, joihin on myös syytä varautua.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa neuvotella asuntolainasta pankin kanssa, mikäli tarvitset lainaa. Lainalupauksen kanssa on helpompaa lähteä asuntonäytöille. Myytävien asuntojen vaihtuvuus saattaa olla nopeaakin ja kohde johon tänään rakastuu, voi olla huomenna jo myyty. On tavallaan ajanhukkaa kiertää asuntoja ilman mahdollisuutta tarjouksen esittämisestä. Yleensä kokenut kiinteistönvälittäjä tiedustelee, että onko ostajalla lainalupaus jo olemassa. Lainalupaus edistää koko projektia huomattavasti.

Ostajan kannalta kiinteistönvälittäjän on hyvä selostaa mahdollisten tulevien remonttien kustannukset, vaikkakaan niitä ei vielä näy kaupanteko hetkellä isännöitsijäntodistuksissa. Isot remontit (mm. putkiremontti) ovat yleensä tekijä, joka kannattaa ennakoida kauppahinnassa, koska remontit tulevat uuden omistajan vastuulle.

Ostajan kannalta on erittäin tärkeää, että kiinteistönvälittäjä turvaa sekä toimeksiantajansa eli asunnon myyjän että ostajan oikeudet. Kiinteistönvälittäjä on asiantuntija myyjän ja ostajan välillä.

Danita West Oy LKV

+358 (0) 40 35 25 15 6
danita.westphal@danitawest.fi

Bulevardi 5 A Helsinki
FI 00120 Finland

Y-TUNNUS: 2759864-7

Aukioloaika/Päivystys
Päivystämme numerossa + 358 ( 0) 40 352 5156 joka päivä klo 8.00 -20.00
Tapaamiset ja asuntoarviot vain ajanvarauksella.

Soita, sovitaan tapaaminen ja keskustellaan lisää asunnon vaihdosta. Asuntosi arviokäynti myyntiä varten on maksuton.

Päivystys 24 H:
Viesti. 040-352 5156
Email: danita.westphal@danitawest.fi
Facebook

Kun päätät lähteä asuntoa ostamaan, kannattaa tarkistaa myynti- ilmoituksesta ja välittäjältä ainakin nämä asiat:

  • Asunnon hinta ja asumisen muut kulut: Yhtiövastikkeet, vesi- ja autopaikkamaksut.
  • Lämmitysmuoto: Lämmitysmuodolla on vaikutusta asumiskustannuksiin, tarkemmin esimerkiksi sähkölaskuun.Jos asunnossa on sähkölämmitys, voi sähkönkulutus nostaa asumiskuluja verrattuna esimerkiksi kaukolämmön piiriin kuuluvaan asuntoon. Maalämpö on taas käytössä ekologinen ja voi olla hyvinkin edullinen. Tämä on asuntokohtaista eli selvitä tämä ennen ostoa kyseessä olevan asunnon kohdalla.
  • Tehdyt ja tulevat remontit: Onko ns. isot remontit jo tehty?  Isoja remontteja ovat muun muassa putkiremontit eli vesi- ja viemäriputkiston uusiminen tai korjaus. Muita isoja remontteja ovat muun muassa sähkö- ja julkisivuremontit. Isot remontit lisäävät asunnon hintaa huomattavasti, mutta toisaalta parantavat ehdottomasti asunnon ja yhtiön arvoa ja lisäävät käyttömukavuutta.
  • Asunnon vapautuminen: Miten se sopii omiin aikatauluihisi, esimerkiksi nykyisen asuntosi myyntiin ? Voisitko asua välivaiheen ajan ennen seuraavan hallinnan luovutusta vuokralla vai haluatko suoraan seuraavaan ?
  • Tontin omistus, onko se vuokra- vai oma tontti: Vuokratontti tuo asumiseen lisäkuluja vuokrasta. Jos tontin vuokra-aika on päättymässä, seuraavalle vuokrajaksolle on odotettavissa korotus. Se nostaa asumisen kuluja.
  • Tiedä myös mitä olet ostamassa, asunto-osaketta, kiinteistöä tai uudiskohdetta ? Näihin kaikkiin pätee erilainen juridiikka ja sama koskee myös tarjousprosessia, reklamaatio-oikeutta jne. Asiantunteva kiinteistönvälittäjäsi huolehtii puolestasi, että omat oikeutesi ovat turvassa kiinteistölainsäädännön mukaisesti!

Nähdään asuntokaupoilla!

 

Ostotoimeksianto:
Toimeksiantaja voi olla asunnon myyjä tai asunnon ostaja.
Kun teet kanssamme ostotoimeksiannon, kerrot välittäjälle kriteerisi, eli minkälaista asuntoa etsit, mistä, ja millä budjetilla. Voit tarkentaa haun tiettyyn asuinalueeseen ja jopa yksittäiseen katuun tai taloyhtiöön. Huolehdimme asunnon etsimisestä sinun puolestasi. Jos omistaja on kiinnostunut myymään asunnon, huolehdimme puolestasi neuvotteluista ja asuntokaupan yksityiskohdista.
Ostotoimeksiannon välityspalkkiomme on pk- seudulla 1,3 % +alv. asunnon kauppahinnasta.

Heräsikö kiinnostus? Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää.

Toimistomme on avoinna ajanvarauksella ja päivystämme puhelinnumerossa 040-352 5156 joka päivä klo 8-20.

Soita, sovitaan tapaaminen ja keskustellaan lisää tarpeistasi. Asuntosi arviokäynti on maksuton.

Päivystys 24 H
tekstiviestillä 040-352 5156
maililla danita.westphal@danitawest.fi

Kiitos ajastasi,

Danita Prokuva trp

Sending

Suosittele ystävällesi

Suosittele ystävillesi minua välittäjäksi, niin muistan sinua, kun suosittelet minua.

LÄHETÄ VINKKISI >>
Kerro kavereillesi...

Selkeyttä asuntokauppoihin?

Lataa ILMAINEN asuntokaupan juridiikka -oppaani ja saat vinkkejä onnistuneeseen asuntokauppaan!

Kiitos oppaan tilauksesta. Saat kohta sähköpostiisi vahvistuslinkin!